Potilasasiamies

Yhteystiedot

Potilasasiamiehet 

Clarissa Peura
Riikka Kainulainen

puh 040 833 5528
ma klo 12-15
ti, ke, to klo 9-12

potilasasiamies@sosiaalitaito.fi

Postiosoite:

Sosiaalitaito
Potilasasiamies
Sibeliuksenkatu 6 A 2
04400 Järvenpää

Asiakasvastaanotto vain ajanvarauksella asiakkaan kotikunnan järjestämissä tiloissa.

Huomaathan, että sähköpostitse lähetettyjen tietojen salassa pysyminen ei ole täysin varmaa, koska viestisi kulkee avoimessa tietoverkossa. Sähköpostiviestin lähettäjä on vastuussa viestinsä sisältämistä tiedoista. Potilasasiamieheltä voi kysyä yleisiä neuvoja ja ohjeita sähköpostitse. Henkilökohtaisissa asioissa on tietoturvan kannalta parempi ottaa yhteyttä puhelimitse tai kirjeitse.

Sosiaalitaito vastaa potilasasiamiestoiminnasta seuraavien kuntien perusterveydenhuollon osalta:

  • Karkkilan kaupunki, Vihdin kunta, Keravan kaupunki, Lohjan kaupunki, Siuntion kunta ja Inkoon kunta
  • Keusote: Hyvinkään kaupunki, Järvenpään kaupunki, Mäntsälän kunta, Nurmijärven kunta, Pornaisten kunta ja Tuusulan kunta

HUS-sairaaloita koskevissa asioissa (esim. Lohjan sairaala / Hyvinkään sairaala) asioita hoitavat HUS-sairaaloiden omat potilasasiamiehet. Tarkemmat yhteystiedot löydät HUS:in sivuilta sekä HUS/ Oikeutesi potilaana, lomakkeista

Yksityiset lääkäriasemat (mm. Mehiläinen, Terveystalo ym.) koskevissa asioissa asioita hoitavat lääkäriasemien omat potilasasiamiehet.

naisen kädet näpyttelevät tietokonetta

Potilasasiamiehen tehtävänä on:

  1. neuvoa potilaita potilaslain soveltamiseen liittyvissä asioissa
  2. avustaa potilasta muistutuksen ja kantelun teossa sekä potilasvahinkoon liittyvissä asioissa
  3. tiedottaa potilaan oikeuksista
  4. toimia muutenkin potilaan oikeuksien edistämiseksi ja toteuttamiseksi

Potilasasiamies antaa neuvoja ja tiedottaa potilaan oikeuksista. Laissa potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992) säädetään potilaan asemasta terveydenhuollossa. Potilaslaissa korostetaan potilaan oikeutta hyvään hoitoon ja kohteluun, pääsyä hoitoon sekä potilaan tiedonsaanti- ja itsemääräämisoikeutta. Potilasta on kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata ja että hänen vakaumustaan ja yksityisyyttään kunnioitetaan.

Potilasasiamies on puolueeton henkilö, jonka tehtävä on neuvoa-antava. Potilasasiamiehellä ei ole päätäntävaltaa, eikä hän ota kantaa potilaan hoitoratkaisuihin tai siihen, onko hoidossa tapahtunut vahinko. Potilasasiamies voi toimia myös sovittelevassa roolissa potilaan ja työntekijän välisissä ongelmallisissa tilanteissa.

Potilasasiamies on sosiaalialan osaamiskeskus Sosiaalitaidon palveluksessa. Palvelu on asiakkaille maksuton.