Sosiaalitaito tarjoaa alueen kunnille tukea ikäihmisten palveluiden kehittämiseen. Ikäihmisten palveluiden kehittämistyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa. Ajankohtaiset kehittämisen painopisteet sekä henkilöstön koulutuksen tarpeet noudattavat valtakunnallisia linjauksia sekä kuntien tarpeita.
Ikäihmisten palvelut
Ajankohtaisia tapahtumia
Ikäihmisten palveluiden kehittämisen painopisteinä vuosien 2021-22 aikana on mielenterveysosaaminen ja saattohoito. Mielenterveysosaamiseen liittyvän hankkeen sekä saattohoitotyön täydennyskoulutuksen rinnalla järjestetään luentoja ja seminaareja ajankohtaisista teemoista.
Mielenterveysosaamisella ratkaisuja iäkkäiden palveluihin (2020-2022)
Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittaman hankkeen tavoitteena on vahvistaa iäkkäiden palveluissa työskentelevien ammattihenkilöiden mielenterveysosaamista ja mielenterveystaitoja. Hanke toteutetaan Länsi- ja Keski-Uudenmaan kunnissa.
Saattohoidon kehittäminen
Valtakunnallisissa linjauksissa kehittämisen yhdeksi painopistealueeksi on nostettu saattohoidon kehittäminen. Sosiaalitaidon toiminnassa vuoden 2021 aikana saattohoitoteema näkyikin monin tavoin toiminnassa. Tarjolla oli täydennyskoulutusta, webinaareja sekä yhteistyöseminaari.
Ammattilaisten verkostot
Ikäihmisten palveluissa järjestetään ammatillisia verkostotapaamisia, joissa tutustutaan kunnissa käytössä oleviin toimintamalleihin, jaetaan opittua ja ideoidaan uutta. Alueella kokoontuu säännöllisesti omaishoidon ja päivätoiminnan verkostot. Uusia ammatillisia verkostoja kootaan yhteen alueen toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Keväällä 2022 kokoontuu omaishoidon verkosto sekä päivätoiminnan verkosto.
Oppilaitosyhteistyö
Ikäihmisten palveluissa tehdään monenlaista yhteistyötä myös oppilaitosten kanssa. Yhteistyössä järjestetään mm. koulutuksia ja seminaareja, opinnäytetyö- sekä harjoittelumahdollisuuksia. Tutustu uusimpaan opinnäytetyöhön, joka on tehty yhteistyössä Laurean opiskelijoiden, Keusoten palveluiden ja Sosiaalitaidon kanssa.
Ympäristö muistin tukena -opas
Oppaassa tarkastellaan asuinympäristön merkitystä muistisairaan ihmisen hyvinvoinnille ja toimintakyvylle. Opas on suunnattu muistisairaiden asumispalveluissa työskenteleville ammattilaisille ja se sisältää käytännön esimerkkejä ja työkaluja hoitotyön ja ympäristön kehittämisen tueksi.
Ympäristö muistin tukena – opas on tehty yhteistyössä Ikäinstituutin kanssa ja se on ladattavissa maksutta tästä linkistä.